úterý 27. září 2011

Pracujme na odpuštění

Odpuštění

Odpuštění je krásné a osvobozující, ale opravdu odpustit a nechat být je také jednou z nejtěžších věcí. Odpustit neznamená, že bychom někoho omlouvali nebo nějaké činy schvalovali, znamená to, že osvobodíme sebe od negativních pocitů, které se pojí s určitým člověkem a určitou situací. Jestli jsme skutečně odpustili, poznáme podle toho, že při vzpomínce na tu určitou situaci a toho určitého člověka nepocítíme žádné svíravé negativní pocity, žádný tlak v žaludku, žádnou bolest hlavy, naše svaly se nestáhnou, zůstaneme prostě v klidu a nijak se nás to už nedotýká.


Když říkáme, že tohle a tohle nemůžeme nikdy odpustit, tak si v tu chvíli uvědomme, že už nejde o toho člověka, který nám „ublížil“, zášť živíme pouze v sobě a ubližuje už pouze nám.

Je jasné, že odpustit ze dne na den všem a všechno asi jen tak snadno nepůjde. Ale pokud se rozhodneme, že odpustit chceme, určitě to postupně dokážeme.

Místo myšlenek, že něco prostě odpustit nelze si můžeme třeba říct, že toto a toto nelze schvalovat, to už je úplně jiný přístup a úplně jiné nastavení. My určité činy neschvalujeme, neděláme, ale neblokujeme si tímto postojem odpuštění a propuštění.

Dále si můžeme začít říkat, že jsme ochotni odpustit a osvobodit se. Zase musíme myslet především na sebe a na naše pocity. Tím, že neodpustíme, tak si ubližujeme stále znovu a znovu a už jenom my, sami sobě. Jsme ochotni odpustit. Jakmile připustíme ochotu, budeme zase o krůček blíž odpuštění.

V knížce od Doreen Virtue „Tvůj život ve světle“ jsem našla podle mě skvělou techniku pro každodenní odpuštění. Nezabere mnoho času, takže si myslím, že ji můžeme provádět opravdu každý večer. Je to skvělá prevence proti usazování záště a pomůže nám určitě snáze najít cestu k odpuštění a osvobození se od negativních pocitů.

Radí nám, abychom si každý večer před usnutím prošli celý náš den a zamysleli se nad tím, zda se přes den vyskytl někdo, komu je potřeba odpustit a pak si jenom řekneme „odpouštím ti a osvobozuji se“.
Když jsem tuto techniku poprvé vyzkoušela, vzbudila jsem se ráno hned s lepším pocitem :-)
Zuzka


Energie kolem nás


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...




Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...